1 octombrie 2008

Conversatia

Conversatia

CONVERSATIA/ THE CONVERSATION

Castigator al Palme D’Or in 1974 si triplu nominalizat la Oscar in acelasi an, Conversatia e unul dintre cele mai subtile filme ale regizorului american, o demonstratie de suspans pe tema paranoiei generate de supravegherea permanenta si arbitrara la care poate fi supus oricare dintre membrii societatii, o tema la fel de actuala astazi ca si la ora premierei peliculei.

Gene Hackman este Harvey Caul, un agent care se ocupa de supravegherea audio a persoanelor, strivit de conflictul dintre meseria si constiinta sa, „arbitrat” de paranoia generata de teama de supraveghere. Dupa cum declara chiar Coppola, rolul din Conversatia e unul dintre preferatele personale ale lui Hackman, pe atunci aflat la inceput de cariera.

Din pacate, desi la ora actuala face parte din topul 200 al celor mai valoroase pelicule ale Arhivei Nationale de Film a Statelor Unite, in epoca filmul nu s-a bucurat de intreaga apreciere pe care ar fi meritat-o, fiind eclipsat chiar de un alt film regizat de Francis Ford Coppola si lansat in acelasi an, mult-asteptatul Nasul II.

Singurele ecouri consistente ale filmului in presa vremii se refera la posibilele sale aluzii politice la scandalul Watergate, proaspat incheiat la data premierei Conversatiei prin demisia lui Richard Nixon. Coppola a negat vreo asemanare intre filmul sau si fapte reale, argumentand ca scenariul fusese scris cu 9 ani in urma, si ca documentarea despre tehnicile si echipamentele folosite pentru supravegherea audio (aceleasi cu cele folosite in afacerea Watergate) fusese realizata din ziarele si manualele de la jumatatea anilor ’60.

Reclame

One response

2 10 2008
Oana

Dragi mebri ai cineclubului cinematecii

Inceput cu nabadai al noii sesiuni de cineclub: discutia de dupa proiectia filmului „Conversatia” nu a mai avut loc in urma unui incident.

Un spectator al cinematecii, deranjat de volumul muzicii de la bar (care altera experienta cinematografica pentru care a platit un bilet) confruntandu-se cu ostilitate din partea angajatilor barului la rugamintea de a reduce volumul muzicii, a smuls cablurile de la boxele barului pentru a continua vizionarea filmului in conditii optime de sunet.

A venit politia, s-a semnat constatarea, au fost sunati toti membrii cu rol de decizie de la cinemateca si bar si urmeaza sa fim instiintati daca cineclubul nostru va avea sau nu de suferit in urma acestui incident.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: