Cabinetul doctorului Caligari (1919)

Regia: Robert Wiene
Scenariul: Hans Janowitz, Karl Mayer

Cabinetul doctorului Caligari sau filmul-manifest al expresionismului german.

Noua atracție a bâlciului din Holstenwall, somnambulul Cesare, devine autorul unor crime misterioase. Aflat sub puterea hipnotică a doctorului Caligari, somnambulul ucide noaptea ceea ce promite ziua.

Reclame

One response

3 04 2008
cineclub

“Cabinetul Dr.Caligari” ( Robert Wiene – 1920) se dovedeste a fi o experienta inedita prin migala cu care a fost lucrat decorul, expresivitatea fetelor pictate, contrastele de lumina si accentele de rosu si albastru, umbrele incete, dar impozante, prin jocul actorilor care este teatral si emotionant, povestea halucinanta si finalul deschis, indemul la evadare.
In acest film avem un subiect care contopeste dragostea si crima, misterul si realitatea, jocul si legea, nebunia si ratiunea: doi barbati iubesc aceeasi femeie, un balci pare a fi ascunzatoarea unui criminal, un somnambul citeste viitorul, un doctor este vazut de catre pacientii sai nebuni drept un vrajitor ucigas; dimensiunile se contopesc iar realitatea isi pierde din substanta. Cine este criminalul? Cine este adevaratul Caligari? Aceata incertitudine care planeaza de la inceputul pana la sfarsitul filmului induce o atmosfera de vis.
Totul pare distorsionat, iar camera este manuita ca si cum ar fi propriul tau ochi, acoperit de valul visului. Tocmai faptul ca filmul a fost facut in totalitate in studio a oferit regizorului usurinta de a se juca cu diferite trucuri cinematografice de lumina si culoare, de a evidentia elementele suprarealiste si de a da acea nota de fantezie intregii creatii. Aici cosmarul se agata de realitate, sau realitatea de cosmar? Raspunsul ne poate scapa, caci elementele realitatii sunt difuze,recreate. Copacii par niste sarme indoite, strazile sunt pline de pete de vopsea, casele si scarile sfideaza evident regulile geometriei, fetele personajelor sunt palite iar ochii mereu inconjurati de puternice umbre negre,semne ciudate le orneaza mainile si parul. Nimic nu este ceea ce pare.

Carmen Darvariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: